ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ

Το ιατρείο λειτούργει στο κέντρο της Αθήνας στο Κολωνάκι, διπλά από το μετρό του Ευαγγελισμού στην οδό Πλουτάρχου 4.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι τελευταίας γενιάς (σύγχρονοι υπέρηχοι,
stress echo, holter). Ο επιστημονικά υπεύθυνος καρδιολόγος του τμήματος κ. Καδόγλου Νικόλαος, είναι έμπειρος, άρτια καταρτισμένος και πιστοποιημένος με αποτέλεσμα να επιτυγχανεται γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση καθώς και εξατομικευμενη θεραπεία.

Triplex Καρδιάς

Mε τοv υπέρηχο καρδιάς βλέπουμε αν υπάρχουν προβλήματα ανατομικά τόσο των μεγάλων αγγείων της καρδίας, των τοιχωμάτων και βαλβίδων αυτής καθώς και αν υπάρχει υγρό στο περικάρδιο. Μας δίνει τη δυνατότητα γρήγορα και αξιόπιστα να εκτιμήσουμε την δομική κατασκευή, την λειτουργικότητα της καρδιάς, των μεγάλων αγγείων και της αορτής. Μελετάμε την αιμοδυναμική της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στην καρδιά την ανταπόκριση στην θεραπεία σε ασθενείς με καρδιακό νόσημα καθώς κα τον καθορισμό της πρόγνωσης των ασθενών με καρδιακό νόσημα.

Δυναμικό ηχωκαρδιογράφημα ή δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (Stress Echo)

Τι είναι το ηχωκαρδιογράφημα:

Το δυναμικό ηχωκαρδιογράφημα ή δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία ή περισσότερο γνωστό ως stress echoαποτελεί μια εξειδικευμένη τεχνική για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, βαλβιδοπαθειών και της καρδιακής ανεπάρκειας.Το stress echo περιλαμβάνει τη διενέργεια ηχωκαρδιογραφήματος (triplex καρδιάς) κατά τη διάρκεια κόπωσης (stress) είτε φαρμακευτικής είτε σωματικής.Το stress echo με φαρμακευτική κόπωση χρησιμοποιείται αντί για το κλασσικό τεστ κοπώσεως, ιδίως σε πιο ηλικιωμένους, άτομα με ορθοπεδικά προβλήματα ή όσους δεν μπορούν να περπατήσουν σε κυλιόμενο διάδρομο. Η φαρμακευτική κόπωση προκαλείται με την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου (συνήθως δοβουταμίνη) το οποίο κάνει την καρδιά να χτυπά έντονα και γρήγορα, όπως συμβαίνει στη διάρκεια της άσκησης, ενώ ο εξεταζόμενος βρίσκεται συνέχεια ξαπλωμένος στο εξεταστικό κρεβάτι. Η δόση του χορηγούμενου φαρμάκου αυξάνεται σταδιακά (4 στάδια) μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη καρδιακή συχνότητα που προβλέπεται για την ηλικία του ασθενούς. Παράλληλα ο καρδιολόγος λαμβάνει ηχωκαρδιογραφικές εικόνες (triplexκαρδιάς) προκειμένου να εκτιμηθεί η ανταπόκριση της καρδιάς στο stress.Το stress echo με σωματική κόπωση (exercise echo)πραγματοποιείται σε ύπτιο ποδήλατο (εργοποδήλατο). Η διαφορά από ένα κλασσικό τεστ κοπώσεως είναι ότι ο εξεταζόμενος είναι ξαπλωμένος κάνοντας ύπτιο ποδήλατο και ταυτόχρονα ο καρδιολόγος λαμβάνει ηχωκαρδιογραφικές εικόνες (triplex καρδιάς). Η αντίσταση του ποδηλάτου αυξάνεται σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη καρδιακή συχνότητα που προβλέπεται για την ηλικία του ασθενούς. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αποτελεί πιο φυσικό τρόπο κόπωσης, χωρίς υποβοήθηση από φάρμακα και επιπλέον ενδείκνυται σε ασθενείς με προβλήματα βαλβίδων.

Συχνές ερωτήσεις

Ενδείξεις της εξέτασης;

  • Προληπτικός έλεγχος: Στο γενικό πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου πχ διαβητικοί, υπερτασικοί, καπνιστές, άτομα με κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, παχύσαρκοι κτλ. Bοηθά στην ανίχνευση σημαντικών στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς που προκαλούν ισχαιμία (δηλαδή μείωση της αιματικής ροής στην καρδιά) και είναι δυνητικά επικίνδυνες (έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες, αιφνίδιος θάνατος).
  • Ιστορικό στεφανιαίας νόσου: Τεχνική με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση επαναιμάτωσης (μπαλονάκι, bypass) στο παρελθόν, αφού μπορεί να αναδείξει τυχόν επαναστένωση των αγγείων.
  • Μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή οξύ καρδιακό επεισόδιο: Προσφέρει καλύτερη παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας.
  • Άτομα με συχνές αρρυθμίες: Μπορεί να αποκαλύψει την αιτία τους ή την επικινδυνότητά τους.
  • Ασθενείς με στένωση ή ανεπάρκεια βαλβίδων:Μπορεί να εκτιμήσει τη λειτουργικότητα τους και άρα την ανάγκη για επέμβαση.

Ποιο να προτιμήσω: stress echo με σωματική κόπωση σε εργοποδήλατο (exercise echo) ή stress echo με φαρμακευτική κόπωση;

Δεν υπάρχει διαφορά ως προς τη διαγνωστική ακρίβεια των δύο τεχνικών. Σε άτομα που ασκούνται ή μπορούν να κάνουν ποδήλατο προτείνεται το stress echo με εργοποδήλατο αφού η κόπωση της καρδιάς προκαλείται με πιο «φυσικό» τρόπο όπως σε μια καθημερινή δραστηριότητα.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 10-15 λεπτά. Ο συνολικός όμως χρόνος στο εξεταστικό δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για την ενημέρωση, την τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα, τη σύνδεση με το monitorκαι τις αναλύσεις είναι 40 λεπτά. Μετά το τέλος της εξέτασης θα παραμείνετε στην αίθουσα αναμονής για επιπλέον 20 λεπτά. Συνολικά υπολογίστε ότι θα πρέπει να διαθέσετε 1 ώρα για την εξέταση.

Υπάρχει κίνδυνος να πάθω κάποιο επεισόδιο με την εξέταση αυτή;

Η εξέταση είναι αναίμακτη και σχετικά ακίνδυνη. Έχουν αναφερθεί σπάνια καρδιακά επεισόδια ή αρρυθμίες στη διάρκεια της εξέτασης (1/10.000 εξετάσεις) που δεν οφείλονταν στην εξέταση αυτή καθ’ αυτή, αλλά στο σοβαρό πρόβλημα που είχαν οι ασθενείς με την καρδιά τους. Για αυτό το λόγο η εξέταση γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ στη διάρκεια της εξέτασης υπάρχει ταυτόχρονη καταγραφή πολλών ζωτικών παραμέτρων.

Υπάρχουν παρενέργειες από τα φάρμακα που θα μου χορηγηθούν;

Στην περίπτωση του φαρμακευτικού stress, ηδοβουταμίνη μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει μούδιασμα ή «ζέστη» στο κεφάλι και στα άκρα ή ναυτία ή τρέμουλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά και εξαφανίζονται 3-4 λεπτά μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Για τα υπόλοιπα φάρμακα πχ σκιαγραφικό κτλ. έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες με τα κατάλληλα φάρμακα που διαθέτει το εργαστήριο.

Μπορώ μετά την εξέταση να πάω στη δουλειά μου ή να οδηγήσω ή να πάω στα παιδιά μου;

Ναι. Μπορείτε να συνεχίσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα. Είναι μία τεχνική που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τις κοινωνικές επαφές.

Γίνεται χρήση σκιαγραφικού; Μπορεί να είναι επικίνδυνο;

Σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται σκιαγραφικό για καλύτερη απεικόνιση της καρδιάς,. Το σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται δεν έχει σχέση με τα αντίστοιχα σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και δεν επηρεάζεται από το αν υπάρχει αλλεργία σε αυτά. Το σκιαγραφικό χορηγείται μέσω φλεβοκαθετήρα και αποβάλλεται με την αναπνοή. Άρα δεν υπάρχει αντένδειξη σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, ούτε χρειάζονται πρόσθετα μέτρα μετά τη χορήγησή του. Έχει αναφερθεί πολύ σπάνια αλλεργία στο σκιαγραφικό των υπερήχων που είναι αντιμετωπίσιμη με φάρμακα.

Ποια τα πλεονεκτήματα του δυναμικού ηχωκαρδιογραφήματος έναντι του testκοπώσεως και του σπινθηρογραφήματος μυοκαρδίου;

Συγκριτικά με το testκοπώσεως έχει πολύ υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια, ενώ ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν ορθοπεδικά προβλήματα, δεν μπορούν να περπατήσουν γρήγορα σε κυλιόμενο διάδρομο ή έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το stress echo έχει την ίδια διαγνωστική αξία με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, όμως πλεονεκτεί γιατί έχει μικρότερη διάρκεια και ο ασθενής δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία που ισοδυναμεί με 150-200 ακτινογραφίες θώρακος στο σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.

Holter Πίεσης

Η  καταγραφή της πίεσης, γίνεται μέσω ενός φορητού ηλεκτρονικού πιεσόμετρου που μετράει αυτόματα την πίεση κάθε 15-30 λεπτά επί 24 ώρες. Η εφαρμογή της τεχνικής αυτής παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών μετρήσεων της πίεσης σε συνηθισμένες συνθήκες μιας εργάσιμης μέρας, στο σπίτι και κατα τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι αποκτάται μια πλήρης εικόνα της πίεσης. 

 

Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας στο 210-72 200 80 και κλείστε το δικό σας ραντεβού.

 

 

Το καρδιολογικό είναι συμβεβλημένο για triplex καρδιάς και stress echo.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ